dinsdag 17 mei 2016

Innoveren in het MBO

Innoveren in het MBO

Eindelijk na 2,5 jaar weer een blog!
2014, ik ga van het VMBO naar het MBO in Brielle, en ga daar wiskunde en elektrotechniek geven.
Op het STC (Scheepvaart en Transport College) hebben ze 2 opleidingen, Maintanence en Procescollege. De opleidingen zijn voor de procesindustrie hier in het Europoort- en Botlekgebied.
De leerlingen die van het VMBO-BB/KB/TL en HAVO afkomen, hebben weinig tot geen affiniteit met techniek.
Deze leerlingen worden op dit moment via een blaadje en/of foto op de hoogte gebracht hoe een pomp gedemonteerd wordt.
Ik zag daar veel mogelijkheden in, om de leerlingen via Virtual Reality op de hoogte te brengen!
Virtual reality is een techniek waarmee zintuigen op een nieuwe manier worden aangesproken. Je kunt dankzij virtuele werelden onbereikbare plekken bezoeken en unieke ervaringen creëren. Bovendien is VR met de komst van goedkope brillen toegankelijk geworden voor iedereen met een smartphone.
De belangrijkste toepassing van VR op dit moment is amusement! Dit gaf mij een boost om dit verder in het onderwijs te integreren. Virtual reality is een techniek waarmee zintuigen op een nieuwe manier worden aangesproken.

Daarom heb ik gekozen voor een VR toepassing van een centrifugaalpomp op een boorplatform.
Deze pomp is met de HTC-vive te "monteren" en "demonteren".

Daarbij is het ook zo dat de deelnemers van onze opleiding het vak Engels integreren, want een woordenlijstje uit je hoofd leren met de vertalingen van Engels naar Nederlands onthouden ze tot en met de overhoring, en zijn het daarna weer grotendeels kwijt.

Daarom hebben we ook een toepassing laten maken door http://vrowl.nl/ waarin de deelnemer een pallet heeft met onderdelen, en een pallet met blokken waar de Engelse benaming op staat. Als zij de blokken op de goede plaats zetten, klinkt er een signaal en zal bij een goed antwoord een groen lampje gaan branden en bij een fout antwoord een rood lampje gaan branden!De volgende stap is het verder detailleren van de onderdelen waarbij er gebruik gemaakt gaat worden van gereedschap, en het op de juiste wijze van het monteren van bouten, moeren en pakkingen!4 opmerkingen:

  1. Als andere instellingen (al dan niet in het buitenland) de applicatie ook graag willen gebruiken, kan dat? Kost dat wat, bv een bijdrage in de ontwikkelkosten, of voor door-ontwikkeling?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dat is mogelijk! De kosten , of bijdrage zal bij een rondetafelgesprek aan de orde komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Volgens mij is het goed om een Engelstalige versie van dit blogitem te hebben. Als je wil kan ik een opzet voor je maken, die jij dan kan publiceren?!

    BeantwoordenVerwijderen